Въведение

неделя 31 март 2013 - 10:28:52 / Posted by


Кучето няма да те излъже,то няма да те предаде,няма да те ухапе,дори да си пъхнеш ръката в устата му.
Кучето има съвест,кучешката любов е до гроб,то би умряло за теб.
Кучето ще дойде,ако имаш нужда от него и го повикаш.
Кучето не го е срам от теб,ако си облечен без вкус,или нещо подобно.
Кучето няма да те остави,заради по-хубав,или по-богат стопанин.
Кучето е единственото същество,което те обича по-вече,
отколкото ти самия-себе си.Пекинезът е древна и дребна на ръст порода кучета, произлизаща от Китай. В миналото са били любима порода на императорите в забранения град в Пекин, откъдето идва и името им.Пекинезът е порода, създадена за да обитава покоите на дворците и замъците. Неговият приказен облик удивително хармонизира с мебелировката и украсата на будоарите и гостните, спалните и столовата.
Линиите на тялото му повтарят извивките на старинните мебели, а изразителното му човешко лице, умните и весели очи и необикновено разсъдливото му и достойно поведение ни напомнят за света на източните приказки, където живеят вълшебни лъвове и дракони, принцове и принцеси, императори и императрици.

Пекинезът – това си е жива приказка.Той е порода, създадена, за да обитава покоите на дворците и замъците. Някои хора твърдят , че това куче прилича на лъв, тъй като е безстрашно и прилича на маймуна - горе долу погледа му и най-вече муцуната.Дори има легенда :
Лъвът и маймуната се влюбили. Но лъвът бил твърде голям. Тогава лъвът отишъл при Буда и му разказал историята си. Буда смалил лъва до размерите на маймуната и така бил създаден пекинезът.
Пекинезът е родом от Пекин. По-точно – от императорския дворец, защото никъде другаде не се е разрешавало да се гледа и развъжда, а наказанието за неподчинение било смърт. Смятало се е, че пекинезите прогонват злите духове. Развъждането им е било издигнато в култ, почитали ги, а императрицата Теу Хи е писала за тях поеми.
Пекинезът е покрит от много гъста, копринена и права козина, напомняща на женска одежда и покривка за мебели. Окраската е всякаква, освен тъмнокафяв, едноцветен или пъстър. Отначало се е считало, че пекинезът със своята красота допълва красотата на китайската императрица.
Друго характерно за пекинеза е лицето му. Именно лицето, а не муцуната му, която не е задължително да бъде издадена напред. Лицето трябва да бъде съвършено плоско. Големият черен нос с широко отворени ноздри е разположен на равнището на изразителни и гледащи напред очи. Отгоре на носната гъба, трябва да лежи, падаща от челото кожна гънка, а носът не трябва да стърчи пред нея. Малко по-нагоре – ниско, но широко чело, създаващо впечатление, че е сплеснато отгоре. По-надолу едва се издава напред долната челюст, подчертаваща плътната захапка и сплеснатостта отпред.
Пекинезът има забележителен ум, рядка съобразителност, безстрашен и независим характер, а предаността му към стопанина е безгранична.
Забележителните очи на пекинеза могат да се нараняват по-често, отколкото при другите породи. Тъй като отсъства издадена напред муцуна, очите се натъкват на интересуващите го предмети, които пекинезите, както всички други кучета обичат да подушат, близнат и вкусят. Смелият характер на пекинеза може да ги доведе до безразсъдство – на никого няма да отстъпят първенството и ще се бият и защитават себе си и стопанина си даже и от големите кучета. При тези битки на пекинезите често им пострадват очите, които трябва да пазят. Интересното е, че ако в една къща има няколко породи кучета, то пекинезът ще бъде техният водач, но за съжаление, често едноок. Дори да си играете с тях, трябва да пазите очите.

Средната височина на пекинезите достига 20 см. На килограми женските кучета от породата не надвишават 5,4 кг, а мъжките достигат до 5.


Пекинезите са много красиви животни, с които с гордост може да ходите на кафе и разходки.

Comments